Tekst
Muziek in de middeleeuwen
Middeleeuwse muziek ontstaat vanuit de katholieke eredienst. Aanvankelijk is er nog geen muzieknotatie bij de liturgische teksten en moet iedereen de melodieën zelf onthouden. Voor de dagelijkse gezangen is dat geen probleem, maar het is lastig voor melodieën bestemd voor specifieke feestdagen.
Rond de tweede helft van de negende eeuw ontstaat er een muzieknotatie in zogenaamde neumentekens. Neumen dienen als geheugensteun bij de melodie. In de loop van de tijd worden er meer dan veertig accenten ontwikkeld. Deze vitrines tonen muzieknotaties uit de collectie van het museum.
Tonarium
Duitse Rijk?, ca. 1090-1100
ABM i22
Missale
Noordoost-Frankrijk?, tweede helft 11e eeuw
BMH h fragm 1b
Fragment uit een missale
Vijftiende eeuw
BMH h fragm 17
soort tekst
zaaltekst vaste opstelling
geschreven in
2013
Huidige locatie
Niet in het museum te zien
Objectnummer
BMH h fragm 1b
Objectnaam
handschrift, fragment
Titel
Missale [Jubilate deo...]
Vervaardiger
onbekend (Noordoost-Frankrijk) plaats vervaardiging onzeker
Datering
ca. 1150 - ca. 1199
Materiaal
perkament
Afmetingen
Paginering
1 f. (incompl.)
Verwervingsmethode
oud bezit
Beschrijving
Het fragment is afkomstig uit een missaal en geven onder meer de melodiën van het offertorium van de mis voor de zaterdag in de Paaswweek en van de introitus of intredezang van de derde zondag na Pasen. De interpunctie op deze fragmenten is deels iets later toegevoegd. Kleine streepjes geven de scheiding tussen de woorden aan, terwijl kleine rondjes de u en v gemakkelijk herkenbaar maken ten opzichte van de schachten van de letters i,n of m.
Uit de lijmsporen valt af te leiden dat de fragmenten als dek- en schutbladen gediend hebben in een boekje van quartoformaat.
Opmerkingen
Decoratie: initialen en rubriek in rood Handschrift: Karolingische minuskel
Opmerkingen?