Huidige locatie
Niet in het museum te zien
Objectnummer
StCC s57
Objectnaam
schildering
Titel
Lactatio of melkwonder van de H. Bernardus van Clairvaux
Vervaardiger
Datering
1710 - 1719
Materiaal
olieverf, doek
Afmetingen
- 48.5 cm
- 37.5 cm
- 58.5 cm
- 48.5 cm
- 5.0 cm
Verwervingsmethode
schenking
Verwervingsdatum
2006-08-14
Beschrijving
Het werk is gesigneerd rechtsonder op balk van tafel: HARM.S.F.
Opmerkingen
Het schilderij zou volgens een mededeling op 25 november 2009 van fine art consultant Jim van der Meer Mohr van de hand van Serin kunnen zijn. Van hem is hem in ieder geval één schilderij bekend waarop hij ook op deze manier met zijn voornaam heeft gesigneerd (met dat typerende streepje boven de M) en ook de S is op zijn manier geschreven. De toeschrijving aan Serin noemt hij wel twijfelachtig.
Het wapen op het tafelkleed is volgens hem vermoedelijk van een abt van een Cisterciënzer klooster.
Het schilderij is in december 2009 door restaurator Marion Bosc bekeken en haar conclusie is dat de aangebrachte vernislaag – met daarover heen de signatuur – 20 tot 40 jaar oud is.
Toeschrijving:
Harmanus Serin(?) (Van der Meer Mohr 2019): Dit historiestuk is uniek in het oeuvre van Serin. De penseelvoering op dit stuk wijkt nogal af van de portretten door Serin. Het is dan ook maar de vraag of dit stuk inderdaad aan Serin toegeschreven kan worden. Van Serin is geen ander stuk bekend, waarbij hij op deze wijze heeft gesigneerd. Bij inspectie bleek de signatuur hetzij opgehaald hetzij nieuw te zijn (noot 167). Wel vertoont deze signatuur enige gelijkenis met de manier waarop Serin zijn voornaam heeft afgekort op het portret van Louis Trip de Marez uit 1743 (cat. nr. 98). Op een klein portret van Guilliam Sweerts (cat. nr. 46) uit 1728 signeert Serin uit ruimtegebrek met zijn initialen. Op een etiket op de achterzijde van het schilderij wordt vermeld dat het stuk ca 1710 door Serin geschilderd. Het zou daarmee het vroegst bekende schilderij van Serin zijn. Deze opmerking kan niet gestaafd worden aangezien er geen vergelijkbare werken bekend zijn van Serin. De schrijver van het etiket was wellicht de toenmalige beheerder van de Paulus Abdij. Het is natuurlijk mogelijk dat jonge Serin zich aanvankelijk wilde vestigen als historieschilder, maar daar niet voldoende opdrachten meekreeg en toen is overgestapt op het maken van portretten, waar kennelijk wel een markt voor was.
Literatuurverwijzingen
Opmerkingen?